Repost: Prolog 4: Audio Ramadhan


BismillahiMashALLAH. Allahummasolli’alamuhammad.

Untuk tiga tahun kebelakangan ini, saya telah menjadi avid fan untuk ceramah, diskusi dan video di laman-laman web di bawah. Terutamanya di sekitar Ramadhan. Program-program Kelab As-Salam semasa di kampus UIA semasa musim Ramadhan juga banyak menengetengahkan talk-talk di bawah. Di bawah antara pautan yang menjadi kegemaran halwa telinga dan jiwa saya. Laman web Brother Baba Ali; ummahfilms, himpunan talk/lecture Syaikh Hussain Sattar dan Brother Khalid Yassin menjadi minat utama saya. Dalam masa yang sama pelbagai lagi wacana kreatif dan inovatif dalam menyampaikan keindahan Islam dan penyucian jiwa menjadi santapan lazat tentunya.

1. http://www.sacredlearning.org/classrooms/ramadan/index.htm
2. http://ummzahra.blogspot.com/2006/09/useful-ramadhan-audio.html
3. http://www.thedeenshow.com
4. http://www.ummahfilms.com
5. http://www.zaytuna.org
6. http://www.tasawwuf.org
7. http://www.deenport.com
8. http://www.www.haqislam.org/
9. http://www.islamonline.net
10.www.reflectonthis.com
11.www.ashrafiya.com
12.http://www.ahmed2004uk.blogspot.com/

Serta beberapa koleksi arkib Ramadhan saya di sini:-

1) http://alqasam.blogsome.com/category/ramadhan-kareem/
2) http://alqasam.hadithuna.com/category/ramadhan-reruns/

Juga laman yang baru saya temui beberapa bulan lepas:-

1. http://www.halaltube.com/preparing-for-ramadan-with-halal-tube
2. http://www.parvez-video.com/ramadan_special.asp

Pada dasarnya terlalu banyak pintu untuk masuk ke dalam Ramadhan. Salah satunya adalah pembersihan hati dan latihan ibadah. Tidak mungkin dapat kita memecut dalam ibadah yang tujuannya tidak lain untuk mendapat nikmah ibadah @ essence of ibadah @ mengenal ALLAH jika tiada aktiviti pemanasan semasa Sya’ban dan Rejab.

Begitu juga, likulli maqamin maqal. Bagi setiap orang ada tahap juga maqam mereka yang tersendiri. Audio-audio di atas adalah pilihan peribadi saya, dan semoga pengunjung-pengunjung mendapat perkongsian bersama. Pilihlah apa yang sesuai untuk jiwamu, dan tinggalkan yang tidak. Dalam masa yang sama, terlalu banyak ceramah-ceramah penyegaran jiwa untuk memasuki taman-taman Ramadhan yang masih ada di luar sana. Bacaan tulisan-tulisan untuk menumbuhkan rasa cinta dan sedia pada hati kita. Apapun jua, sama-sama kita bersedia dengan jiwa yang hidup dengan al-Quran, hati yang bersih dengan zikir dan anggota badan yang bernafas dengan ibadah dan Sunnah saw.

Untuk QALBUN, ada lapisannya yang tersendiri, Hakim At-Tirmidzhi.

Aug 12, 2009

Advertisements