Nota Kelas Wise: Modul Kedua Seisi Pertama


Nota Kelas Wise: Modul Kedua Seisi Pertama

CABARAN KEBUDAYAAN BARAT SEBAGAI CABARAN LUARAN KAUM MUSLIMIN.

1) Maka ia bermula dengan kristian sebagai asas kepada kekacauan tamadun Islam dengan tamadun barat sebagai cabaran luaran kaum muslimin.

2) Tradisi kristian yang telah dibaratkan. Bukan kristian timur atau ortodoks. Proses pembaratan.

3) Punca pertentangan islam dan barat kerana satu agama yang asalnya disampaikan oleh Nabi Isa hanya utk bani israel dijadikan sebagai agama sejagat. Apa yang berlaki ialah agama kristian telah diselewengkan oleh pendawka pengikut Nabi Isa menjadi agama sejagat. Nabi isa menyampaikan berita akan kedatangan Rasulullah saw.( surah as-saf)

4) Bahasa Melayu sebagai bahasa agama Islam kedua tertinggi tidak diangkat

5) Perbualan antara Nabi Isa alaihissalam dengan pengikutnya telah diseleweng hingga menjadi agama sejagat.

6) Idea asal ialah pengkhabaran Nabi Isa tentang agama sejagat ialah agama Islam. Agama sejagat ialah idea besar. Ia mesti daripada wahyu yang disampaikan oleh Nabi Isa a.s. Tetapi pengikut Nabi Isa yang selepas itu telah salah mengaplikasikan kepada agama Kristian sedangkan yang dimaksudkan ialah ajaranIslam yang akan dibawa oleh Rasulullah saw.

7) Universal value ini dibawa oleh dua sahaja. Islam dan barat. Freedom, democracy. Mesti diterima oleh semua orang.

8) Hanya ada dua bangsa yang menulis sejarah sebagai sejarah sejagat. Orang Islam dan orang Barat. India, Jepun, Cina tidak menulis sejarah dunia. Yang menulis sejarah dunia ialah Islam dan Barat. Contoh: At-Tawari, penulis sejarah Islam. Ibnu Kathir. Mereka menulis sejarah secara global. Contoh lain: .. Tanggapan mereka terhadap sejaarah ialah global sejagat. Kalau ada bangsa lain yang menulis itu sekalipun, ia pandangan yang kabur atau tidak mengukuh.

9) Maka kedua perkara ini budaya dan agama menjadi pertembungan antara Islam dan Barat. (confrantation).

10) Universalisme, kesejagatan selain dari itu Islam datang sudah datang untuk menggugat dasar-dasar kepercayaan agama Kristian.

11) Ciotucus: Menghamili/Mengandungkan tuhan menurut dakwaan mereka. Agama yang telah dicampuradukkan dengan tradisi pagan dan tradisi jahil mereka.

12) Org barat tahu kita lemah, tetapi yang mereka geram ialah wahyu Al-Quran yang menyerlahkan dan membangkang teologi mereka hanyalah AL-QURAN. Tiada teks agama lain yang menyanggah kepercayaan mereka.

13) Trinity: three tunggal. Tuhan yang ada tiga watak. Tiga bersatu.(kamus melayu lama). Bukan tiga tuhan. Satu tuhan tiga watak yang bersatu menjadi satu tuhan.

14) Dicipta selepas itu, untuk diselaraskan dengan budaya pagan, aninisme budaya lain. Bila agama lain diselewengkan, mereka telah ambil unsur agama/budaya lain Roman/Parsi/Yunani dsbg dan dimasukkan dalam teologi mereka. Contoh agama hindu ada juga trin, dan agama pagan lain.

15) Mengkultuskan Maryam.Alquran menolak dan mengatakan ia bughtanun adzim. Fitnah besar dan agung dalam sejarah perkembangan agama.

16) Islam juga menggugat original sins.

SOSIO POLITIK DAN EKONOMI

17) Is lam mengambil masa lebih kurang 50tahun untuks ebarkan Islam ke seluruh dunia. Tidak mencapai asia lagi, tetapi sepanyol, itali, afrika. Yang pertama menakluk barat id negera barat sendiri ialah Islam.

18) Orang barat 600 tahun pun masih belum mampu menjangkau tahap kesemua benua lagi. Ini antara lagi confrantation. Di sinilah bermulalah pengembaraan barat. The age of adventure. Bagaimana orang barat membuka tempat baru. Columbus. Sebenarnya ia satu proses sejarah. Ia satu proses. Sebenarnya yang berlaku dalam sejarah ialah Islam menguasai dunia, ekonomi ketika itu. Justeru mereka terkepung dan mereka perlu mencari sumber ekonomi. Sebenarnya nak ke India. Tetapi sampai ke Us. Red Indian. 3

PEMIKIRAN

1) Kegentingan pemikiarn. Syed Hussein Nasr berkumpul di dua tempat 1)

2) di universiti.

3). Yang mula memulakan pembicaran barat dan menyanggag terhadap pemikiran tersebut. Proses pengislaman falsafah barat itu telah sampai sebelum itu lagi.

3) ibnu hazam

4)tp siapa. Merasionalkan Aqidah kristian.. perbincangan rasional dengan aqidah kristian.

4) Cara mereka menanggap sejarah secara umum. Classical ages.-à mideiveel ages—modern cara mrk mentafsir sejarah. Ini mereka –barat-. Dan kita ikut pula ini salah ini bukan cara kita mentafsir sejarah. Ia tidak berlaku secara tiba-tiba. Tetapi dalam sejarah ada sesuatu yang berlaku yang menyebabkan mereka menggelarkan satu period itu sebagai period tersebut.

Medievel- dark ages- christian

Modern-Enlightment/ ren- kelahiran semula- anti agama.

Soal-jawab

1) perang nak lawan orang Islam senang. Tetapi nak betulkkan daripada kepala orang Islam itu susah. Hakikat, kebenaran, tanggapan dan ilmu dibuat digunakan oleh tanggapan menggunakan cara pandangan Barat.

2) Agama asal Nabi Islam di juressalam. Ttp kemudian dicampuradukkan kemudian ke tempat lain atas dasar sosiopoltik. Mengalami proses pembaratan dan akhirnya berakhir di barat. (apa semnagat dalam pandangan alam barat yang diterapkan dalam agama kristian).

3) Dalam diri manusia itu sendiri ada unsur syaitaniah atau kejahatan. Dari segi itu kita lihat dari sudut bersepadu. Sebagai manusia ada unsur syaitan. Syaitan luar. Itu yang hendak kita saring dan kita lawan.

4) Dikalangan umat nabi saw yang immeditae, salman alfarisi, suhaib ar-rumi, bilal alhabsyi. Aqidah islam sudah universal. Kita tak boleh menjadi Islam hanya dengan menerima Rasulullah tetp kena terima nabi sebelumnya. Menunjukkan universalnya Islam. Kita kena terima kitab lain.

5) Manuskrip melayu terbesar di belanda atau eropah. Orang kita tidak menghargai manuskrip melayu hingga musnah dan hancur bahan-bahan ilmu.

6) Disebabkan ulama jaga dalam masa 500 tahun ulama’ boleh manfaatkan hingga sekarang tapi sekali hancur kita kena reunventing balik will dan kemahiran menulis yang kita tiada.

7) Ulama-ulama Islam kalau menulis ia akan menulis daripada kisah Nabi Adam alaihissalam. Berdasarkan riwayat israiliyyat yang boleh diterima. Kita terasnya Tauhid dan telah dilengkapkan dalam Alquran dan dalam sejarah dan disiplin sejarah. Cara kita memahami disiplin sejarah bukan sekadar tarikh apatah Kronologi. Tetapi sejarah sebenarnya sosiologi aqidah,fikah dan itu semuanya termasuk dalam sejarah. Ia bukan sejarah politik sahaja. Malah sejarah pemikiran. Sejarah hamzah fansuri, an-raniri, – A theft to rakyat. Mereka berani berkata perkara yang betul untuk kemaslahatan ummat. Hamzah fansuri dah menilis metafizik. Kitab sejarah bahasa melayu. Buhtanul salikin-dalam bahasa melayu . Sejarah dunia. Dalam zaman islam. Bahasa melayu itu sendiri sudah universal. Either or. Tak boleh seolah-olah ada dilema. Kalau sikap itu bersepadu ia patut tidak ada dilema.

a) hamzah fansuri

b) ar-raniri

c) ibnu khaldun

d) risalah kaum muslimin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s