Soal Jawab Bersama Syeikh Yusuf 1


Zaytuna Institute

1) Kenapa kehendak menuju Allah Taala masih lemah walaupun mempelajari ilmu tasawuf?

– Tasawuf bukan sekadar disiplin ilmu yang di semata-mata di hafal dan di pelajari tetapi ianya ialah kehendak itu sendiri dalam melaksanakan arahan @ hukum yang di tetapkan oleh Allah Taala.

– Buah ilmu tasawuf ialah cinta kepada Allah Taala yang bukan semata-mata dakwaan tetapi ialah mengosongkan jiwa dari selain yang di cintainya.

-Permulaan cinta ialah mengosongkan jiwa dari dunia yang menjadi hijab penghalang dan menyerahkan segalanya kepada Allah Taala.

-Allah Taala sentiasa hadir dekat dengan hambanya (ma’iyyatullah) tetapi manusia itu yang menjauhkan diri dari tuhannya.

– Kelemahan kehendak lahir dari jiwa yang tertipu dengan syaitan untuk menangguhkan amal soleh dan mengatakan masih ada esok untuk beramal.

(2) Bagaimanakah untuk menjauhkan jiwa dari sifat mazmumah (ujub,riya’)?

– Sifat mazmumah merupakan hijab yang menutup mata hati dari melihat Allah Taala. Sifat ini akan datang satu persatu dan sekiranya jiwa ini tidak di bersihkan,sifat ini akan bertambah menebal dan sukar untuk di bersihkan.

– Manusia perlu mengubah kecenderungan diri dari melihat kelebihan dan kecantikan diri kepada melihat keaiban dirinya agar dia menyedari yang dirinya memerlukan mujahadah untuk menghilangkan sifat mazmumah tersebut.

– Punca utama sifat mazmumah ini ialah sifat ananiah iaitu melihat semua perkara yang baik itu lahir dari kemampuan diri sendiri dan bukan taufiq dan hidayah dari Allah. Hakikatnya perbuatan manusia juga adalah makhluk seperti juga dirinya.

(3) Apakah persediaan sebelum memasuki jalan tasawuf@tariqah dan adakah zikir itu memadai untuk sampai kepada Allah Taala?

– Zikir terbahagi kepada dua iaitu:

(a) Zikir barakah – zikir yang di baca untuk mendapat pahala. Ianya seumpama ubatan yang di beli di farmasi tanpa merujuk kepada doktor.

(b) Zikir taraqiy- zikir ini di ijazahkan kepada salik yang melalui jalan tariqah. Ianya seumpama ubat khusus untuk mengubati penyakit yang di preskribsi oleh doktor.

-Persediaan sebelum memasuki jalan tasawuf :

(a) Sidqul himmah – Jalan menuju Allah Taala ialah jalan yang penuh rintangan dan ianya memerlukan kesungguhan dan tekad yang tinggi.

(b) Sidqut tawajjuh – Matlamat akhir perjalanan ini ialah Allah Taala dan bukan selainNya.

(c) Sidqus Suhbah – Perjalanan yang panjang ini memerlukan pembimbing dan salik perlu jujur dalam menuruti petunjuk mursyidnya yang di ibaratkan seperti doktor yang merawat penyakit rohaninya.

One thought on “Soal Jawab Bersama Syeikh Yusuf 1

  1. terima kasih Allah, terima kasih ustazah atas penulisan dan perkongsian yang sangat menjadi keperluan dalam kehidupan harian kami. Semoga Allah mengkehendaki ketenangan untuk kami sama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s