عش مع ربك كما تريد


field (2)
Bismillah

Allahumma Solli’ala Muhammad Wa’Alaalihi Wasohbihi Wasallam

وَمَنْ أَحْسَنُ دِيناً مِّمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لله وَهُوَ مُحْسِنٌ ” [سورة النساء: 125

“Siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya pada ALLAH sedang diapun mengerjakan kebaikan”

Awal Muharam baru-baru ini menyaksikan pertemuan jiwa-jiwa yang sangat memerlukan kepada pembersihan hati, penundukan nafsu dan peningkatan ruhiyyah dan jasadiah dalam perjalanan menuju ALLAH.

Muhadarah dan Mukhayyam bersama Al-Allamah AsSyeikh Yusuf AlHasani yang dicintai dan dirindui serta para Ahbab yang lain merupakan hadiah yang sangat berharga dari ALLAH buat hati ini yang sangat jauh dari ALLAH serta kelalaian yang sukar digambarkan lagi kepedihannya bagi seorang salik. Ibarat hidup tetapi mati, begitulah kiranya. Tanpa istiqamah dan mujahadah, ilmu akan menjadi hujjah atas diri ini. Tiadalah sesiapa yang lebih banyak dosa dari diriku. Tiada hamba yang paling lalai hati dan jiwanya melainkan diriku juga. Bukankan mereka yang telah diberi ilmu dan jalan itu lebih besar dosanya dari mereka yang jahil yang berbuat ma’siat? Bahkan sangat malanglah diri ini yang maksiat, ghaflah, serta hawa nafsu yang berkeliaran liarnya lebih dari mereka yang jahil dan kalangan awwam. Semuanya itu didahulukan dari ALLAH. Alangkah, adakah kepedihan dan kesengsaraan yang lebih besar dari mengenepikan ALLAH dan memilih selainNYA?

Tidak dapat digambarkan betapa indahnya jilsah bersama Al-Allamah Syeikh Yusuf lebih dari segala keindahan halaqah yang pernah kami hadiri. Bukan mujamalah apatalah lagi mubalaghah, ini dari limpahan hati paling dalam.

Seorang Murabbi, Mursyid, Daie menyampaikan pesan-pesan dan risalah ilmiah dan ruhiah dengan penuh kasih sayang dan tanpa penat lelah dan bosan. Merangkumi Risalah dari ilmu Tauhid, madar Da’wah, pengertian pendidikan hati dan nafsu bagi seorang Salik, kepentingan Dhowabit Syara’ dan ilmu-ilmu syara’ dalam pengamalan, bacaan AlQuran, zikir, qasidah, soal jawab bersama meraikan peribadi Syeikh Yusuf yang menggalakkan budaya percambahan perbincangan dan halaqah ilm kepada anak-anak muridnya.

Syeikh Yusuf menekankan sikap siddiq, mahabbah pada ALLAH dan manusia, melihat dan beribadah dengan hanya melihat ALLAH (yakni hanya untuk Redha ALLAH), berusaha mencapai maqam siddiqin dan ahlul arifin, walau SANGAT jauh kami dari mukhlisin (golongan yang ikhlas) apatah lagi mereka yang multazimin (kerana nafsu sangat tidak suka kepada mulazamah dan diriku banyak mendahulukan nafsu dan mengikut nafsu), pesanan Syeikh kami titip dengan penuh rasa rendah diri dan keinsafan.

Pertemuan beberapa kali dalam Ijtima’ Ulama’ Nusantara di Jenderam beberapa tahun lepas juga selepas seisi talk di UIA dahulu bermakna, namun tidak seperti kali ini. Kali ini kami semua ibarat satu keluarga di dalam Mukahyyam Tarbawi dan Ruhi. Seminar, pengajian, tazkirah, soal-jawab, Qasidah, َQiam serta pelbagai pengisian memaknakan lagi pertemuan kali ini.

Mungkin diri ini tidak berpeluang menjadi anak muridnya semasa di Mesir, namun memadailah dapat menjadi anak murid juga anak didiknya di belahan mana sahaja di muka bumi ini. Alangkah, ingin sahaja dilaungkan kepada mereka yang masih berada di bumi Mesir, ٍ Syiria, Jordan, duduklah bersama hadrah-hadrah dan majlis-majlis Ulama’ Amilin dan para Masyayikh Mu’tabar.

Tiada, TIADA keindahan melebihi keindahan tenggelam dalam mengingati ALLAH dan menuntut ilmu untuk bekal atas jalan dakwah dan mengenal ALLAH ini.

Berkata Fudhail B Iyadh:-

عليك بطريق الحق ولا تستوحش لقلة السالكين وإياك وطريق الباطل ولا تغتر بكثرة الهالكين” وكلما استوحشت في تفردك فانظر إلى الرفيق السابق واحرص على اللحاق بهم وغض الطرف عمن سواهم فإنهم لن يغنوا عنك من الله شيئا وإذا صاحوا بك في طريق سيرك فلا تلتفت إليهم فإنك متى التفت إليهم أخذوك وعاقوك

(Al-Minan Al-Kubra: Imam Sya’rani).

Pesan terakhir dari Syeikh di seisi pengajian terakhir:-

عش مع ربك كما تريد

Mengeluarkan diri selain dari kehendak ALLAH dan ikutilah hanya apa yang ALLAH inginkan dan gariskan buat kita

Advertisements