Soal Jawab Untuk Tibbians


Assalamualaikum Abg Salman. Boleh Tolong jawapkan soal jawab untuk Majalah Tibbians? Terima kasih.- Helmi –

1- Biodata-Nama, Latar belakang pendidikan, Tempat kerja, Status, Nama isteri.

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah,syukur ke hadrat Allah Taala kerana di beri kesempatan untuk bertemu di dalam ruangan ini. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w yang di utuskan sebagai rahmat bagi sekalian alam.

Terima kasih kepada pihak Tibbians kerana memberi ruang untuk temuramah ini. InsyaAllah ana cuba untuk berkongsi sedikit sebanyak pengalaman sebagai pegawai perubatan di sebuah hospital kerajaan untuk menjadi panduan dan sempadan bagi rakan-rakan yang masih belajar di fakulti perubatan di seluruh bumi Mesir yang penuh barakah.

Nama ana Salman bin Amiruddin dan berasal dari Kuantan,Pahang Darul Makmur. Ana mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Islam Al-Irsyad, Kuantan di peringkat rendah dan meneruskan pelajaran di sekolah yang sama sehingga tingkatan 3. Selepas itu, ana bertukar ke Maahad Muhammadi Lelaki, Pengkalan Chepa, Kelantan sehingga tingkatan 5.

Selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia di umumkan, ana memohon untuk melanjutkan pelajaran ke Fakulti Perubatan di Mesir melalui Yayasan Islam Kelantan. Pada bulan 11, tahun 2000, ana memulakan pengajian di fakulti perubatan, Universiti Kaherah dan tamat pada awal 2007.

Sekembalinya ke Malaysia, ana di tempatkan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu bermula bulan 6, tahun 2007 di Jabatan Pembedahan dan sekarang berkhidmat di Jabatan Kecemasan dan Trauma.

Ana berkahwin dengan pilihan hati , Ustazah Sumayyah binti Abdul Aziz yang menetap di Shah Alam,Selangor pada bulan 8, tahun 2008 semasa posting ke 4 di Jabatan Ortopedik.

2.Apakah perasaan anda apabila sudah bekerja sebagai HO?

HO sering di sebut-sebut sebagai tempoh yang “mengerikan” bagi seseorang yang memilih bidang perubatan. Kita sering di ceritakan tentang susah dan sukarnya tempoh ini sehingga ada yang tidak yakin akan kemampuan diri untuk melaluinya. Antara ungkapan yang selalu di sebut ialah “ tak cukup tidur , kena marah oleh senior , kerja 2 hari tanpa berhenti “ menyebabkan kita berfikir “ boleh ke aku jadi doktor?”.

Sebenarnya, tempoh itu satu tempoh normal yang di lalui oleh semua doktor di Malaysia, tidak ada yang terlepas.

3.Describe HO life. (mcm bg definition laa)

HO, bagi ana ialah tahun akhir fakulti perubatan. Sebab tu pangkat kita semasa HO ialah pegawai perubatan siswazah. Ada orang kata HO ialah hamba orang,jadi kita bersedia untuk mengikut apa saja arahan orang atasan. Kehidupan normal masih ada cuma terhad di sebabkan oncall yang banyak dan kerja wad yang tak pernah kehabisan.

4.Pengalaman yang tidak boleh dilupai sepanjang menjadi HO?

Banyak pengalaman baru dan menarik yang ana dapat semasa menjadi HO. Di antara perkara yang tidak dapat ana lupakan ialah saat menghadapi kematian pesakit setelah habis ikhtiar yang mampu di lakukan oleh doktor. Perkara tersebut menyedarkan diri ana yang walaupun sehebat mana pun penguasaan ilmu seorang doktor, dia tidak mampu melewatkan ajal yang di tentukan oleh Allah Taala walaupun satu saat. Sebab itu, jiwa perlu tawadhu’ sesama makhluk dan tawakkal perlu tinggi kepada Allah Taala kerana segala sesuatu itu berlaku mengikut kehendakNya dan kita hanya mampu berikhtiar.

5.Adakah persediaan di Mesir mencukupi untuk menghadapi situasi kerja HO di Malaysia?

Belajar di Mesir lebih menumpukan pada teori perubatan berbanding dengan praktikal. Cara Mesir yang lebih kepada pengajaran satu hala juga menyebabkan kita hanya sekadar menerima tanpa memproses maklumat tersebut dalam menguruskan kes-kes pesakit.

Apabila mula-mula bekerja, graduan dari luar Negara selalunya menghadapi “culture shock” kerana terpaksa berdepan dengan satu sistem yang baru. Kita terpaksa bermula dari kosong. Itulah pertama kali kita belajar untuk membuat prosedur-prosedur wajib bagi pesakit seperti mengambil darah,memasang branula, mempreskribsi ubat-ubat biasa dan berbagai-bagai lagi kerja klinikal yang baru bagi kita,tetapi perkara biasa bagi pelajar-pelajar graduan universiti dalam Negara.

Bagi ana , kita perlu bersedia untuk menjadi “fast learner “. Tengok sekali dan terus untuk cuba buat. Mesti ada “ self confidence” dan jangan di lihat kurang berkeyakinan apabila berhadapan dengan apa-apa situasi di hospital.

7. Kekurangan dan kelebihan lepasan graduan mesir pada pandangan anda. Ada tak kena kritik hebat atau dipuji.

Untuk di kritik hebat atau di puji, kita sebenarnya yang memilih. Sebab itu yang penting ialah “attitude” dan peribadi kita sebagai seorang yang bertanggung jawab kepada pesakit.

Kita tidak akan di persalahkan kalau kita melakukan kesalahan dalam usaha kita untuk memberikan yang terbaik kepada pesakit. Kita perlu sentiasa meningkatkan ilmu dan skil dengan belajar secara langsung atau tidak langsung dari sesiapa sahaja walaupun pangkatnya lebih rendah dari kita.

Jangan malu untuk bertanya sesama rakan setugas dan jururawat kerana mereka lebih berpengalaman dari kita

7.Dalam kesibukan kerja ataupun semasa menjadi medical student dahulu.bagaimanakah anda menjaga kesihatan?

Cuba lapangkan masa untuk berjogging seminggu sekali walau sesibuk mana pun kita dengan pekerjaan kita.

Yang penting ialah mengambil pemakanan yang seimbang untuk mendapat

tenaga yang berterusan.

8.Pesanan buat adik2 junior?

1) Mengukuhkan penguasaan ilmu perubatan dari segi praktikal dengan perbincangan dan ‘attachment’ di hospital Malaysia semasa musim cuti

2) Mengambil peluang mempelajari bahasa arab dan ilmu agama berdasarkan manhaj ulama’ yang berdiri atas kitab dan Sunnah, ijma’ dan Qiyas melalui kitab-kitab turath dan majlis ilmu dengan ulama’ muktabar

3) Melibatkan diri di dalam aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan.
4) Perkemaskan tarbiyah dalam menyedari kewajibapan dakwah dalam qudwah dan izzah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s