Ramadhan 6: Ramadhan's Readings


1) Chris Khalil Moore: Preparing For Ramadhan. Imam Al-Ghazali and Imam Al-Haddad view of fasting.

2) Riyadat an-Nafs: “Fasting Is Mine “- A Commentary.

3) Ummu Muhd:  Imam Al-Haddad commentary about fasting.

4) Zaharuddin Abdul Rahman : Kesilapan Kerap Muslim Di Bulan Ramadhan.

5) SaifulIslam: Fasting: Stronger or Sleepier

Quote Of The Day

Sa’id ibn al-Musayyab (may Allah have mercy on him) said: “The servants have not honored themselves with anything like the obedience of God. And they have not abased themselves with anything like the disobedience of God. It is sufficient divine victory for the believer that he should see his enemy in a state of disobedience to God.”

Muhammad ibn Wasi’ said: “The sin after the sin deadens the heart.”

Advertisements

4 thoughts on “Ramadhan 6: Ramadhan's Readings

  1. Salam sheikh,

    UIA ke?ISTAC..memang sedih..ana sgt nak belajar tp dah jadi camtu xjd la.Tp enta kena tau yg merosakkan ISTAC bukan politikus. they are the tools.the culprit was a bunch of lecturers from UIA yg jeles dgn ISTAC.itu yg ana difahamkan oleh Prof Wan la.

  2. alqasam

    Macam tu ke?

    Lecture ana pula bagitahu masa kami ambil course Islamization Of Knowledge dulu yang Istac selepas pasca 1999 era reformasi tangan-tangan politik telah memasuk Istac sehingga menyebabkan ramai tenaga pengajar Istac yang lari dari Istac kerana merajuk. Namun beliau tidak ceritakan dengan lebih lanjut cuma beliau sedih kerana begitu sahaja hilang visi Ismail Raji Faruqi dan Syed Naquib Al-Attas. Mungkin maksud beliau ialah, ada permainan politik yang berlaku semasa itu.

    Kalau Prof Wan dah bagitahu macam tu, semoga Allah kembalikan kegemilangan Istac. Bagi ana Istac lagi hebat dari Uia. Dan ada sahabat ana yg pernah bertalaqqi di sana bagitahu. Kalau pergi mengaji dulu. Duduk meja besar bersama intelektual hebat-hebat untuk bertalaqqi dan menadah ilmu. Suasananya katanya macam zaman kegemilangan tamadun Islam.

    p/s: Oh, btw ana bukan sheikh dan enta.

  3. Salam,

    Im sorry. Enti ek? Baru perasan gambar tu kasut merah.Haha. By the way it is true. One thing for sure orang2 yg diangkat ke ISTAC selepas prof al attas adalah org2 yg semua menentang dia. Osman Bakar etc.

    Structure of the Courses semua diubah. Dan yang mana xselari dengan agenda ISTAC baru akan ditekan. Ramailah yang bertebar di UIA, IKIM etc.

    Well, I met Dr Syamsudin Arif yesterday. He said it is quite impossible to bring the glory back to ISTAC as to gather the same professor seems impossible. We can get the building back but the content maybe lost….

    Sedih2.Ana mmg nak sgt2 belajar dibawah mereka2 ni. TP xpa. Takdir ni menjadikan kita anak2 muda lebih matang dan serius dalam menuntut ilmu. Kita kena ‘mencari’ bukan ‘menanti’.

    Sekadar berpendapat.

    P/S: By the way why alqasam? It reminds me about the Palestinian freedom fighters.

    Wassalam.

  4. alqasam

    Never mind about that. Biasa sahaja situasi ini berlaku dan memang lebih suka dan selesa begini.

    ” An-Nisa’ Shaqoiqul Rijal “. Seruan umum untuk wanita kadangkala disebut dalam lafaz muzakkar atau male juga.

    ISTAC tidak dapat dikembalikan kepada zaman kegemilangan dahulu? Sayang sungguh sayang. Malaysia juga yang rugi. Betapa ramai anak-anak muda Indonesia yang lahir dari Istac pulang ke negara mereka begitu aktif menyanggah pemikiran-pemikiran liberal dan lain-lain. Baca sahaja majalah Islamia, betapa ramai anak-anak Indonesia yang lahir dari Istac menjadi tulang belakang pendokong Islam membawa era baru kepada pemikir-pemikir Indonesia.

    Mengapa alqasam? There is a reason behind it and sometimes it is better keep untold and unfold. Namun lebih kurang begitulah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s